Już za nami „FERIE ZIMOWE 2020 Naukowo i ze smakiem”. Każdego dnia robiliśmy coś ciekawego. W ofercie mieliśmy między innymi: zajęcia plastyczne, rękodzielnicze, sportowe, pokazy naukowe oraz warsztaty gastronomiczne jak i cukiernicze.
W pierwszym tygodniu zaczęliśmy od „Owocowych breloczków” powstałych z koralików HAMA. Zajęcia odbyły się w siedzibie GOK-u, a także na sali wiejskiej w Buczynie. Następnego dnia mieliśmy zajęcia na salach wiejskich. Najpierw Nowy Dwór a później Łagoszów Wielki. Dzieci i dorośli uczyli się techniki wyplatania papierowej wikliny. W środę gościliśmy Pana Rafała łuckiego- naukowca, który wprowadził na w świat „Niezwykłych właściwości zwykłych substancji”. Dzieci brały udział w doświadczeniach. Były to niezapomniane wrażenia dla nich. W czwartek razem z dziećmi z Sieroszowic robiliśmy podkładki pod kubki z użyciem techniki zdobienia dequage. Piątek był dniem, gdzie królowała pizza. Dzięki współpracy z Panem Krzysztofem- właścicielem Pizzerii & Restauracji „Radwanicka”, dzieci mogły przyrządzić pizzę wg własnego pomysłu. Powstały bardzo smaczne pizze o fantastycznych nazwach takich jak: „Piątkowa”, „Szkolna”, „Papricos”, „Walentynkowa pizza dla zakochanych”, „Walentynkowe serce” oraz „Kurczę zapomniałem” :-).
Drugi tydzień ferii zaczęliśmy od aktywności fizycznej. Mieliśmy możliwość wypróbowania sił w jeździe łyżwach oraz strącaniu kręgli. Na wycieczce było ciekawie i radośnie. Wtorek był dniem, w którym spotkaliśmy się dziećmi z Jakubowa oraz Przesiecznej. Natomiast w środę przenieśliśmy się w świat karnawału i tworzyliśmy „weneckie maski”. Sypał się brokat, latały piórka oraz kleiły się diamenciki. W czwartek mieliśmy zajęcia cukiernicze. Udało nam się z feriami, że trafiliśmy na „Tłusty czwartek”. Wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskim w Radwanicach „Czerwone Korale” robiliśmy na Remizie Strażackiej w Radwanicach udostępnionej przez Strażaków w Radwanicach przepyszne pączki oraz faworki, każde dziecko mogło spróbować rozwałkować ciasto i wyciąć faworki tak jak i pączki. Po ich usmażeniu przez Panią Martę Jamrozik i Joannę Mazur oraz wolontariuszkę Zuzannę Jamrozik, jak tylko ostygły dzieci mogły zjeść faworki oraz nabić pączki dżemem i posypał cukrem pudrem. Ferie zakończyliśmy zajęciami plastycznymi. Za pomocą soli, kolorowej kredy oraz słoiczków bawiliśmy się „Magią soli”. Dzieci farbowały kredą sól i układały warstwami do słoiczków. Postały w ten sposób piękne ozdoby.
Podsumowując ,„Ferie zimowe 2020 naukowo i ze smakiem” łącznie w atrakcjach przygotowanych przez nasz dom kultury udział wzięło 160 osób. Dziękujemy ślicznie, że byliście z nami w tym okresie oraz naszym Partnerom za pomoc w realizacji pomysłów.