Ułatwienia dostępu

RODZINNE WARSZTATY DEKOROWANIA POTRAW Z OKAZJI DNIA MATKI - zdjęcie 1

Pięknie wyrzeźbione metodą carvingu owoce i warzywa to prawdziwe dzieła sztuki! Techniki fantazyjnego rzeźbienia produktów spożywczych wywodzą się z Dalekiego Wschodu. Carving w krajach azjatycki znany jest już od co najmniej kilkuset lat.

RODZINNE WARSZTATY DEKOROWANIA POTRAW Z OKAZJI DNIA MATKI - zdjęcie 2

Najlepszym materiałem do tworzenia rzeźbień są owoce egzotyczne. Są to m. in. wszelkiego rodzaju arbuzy, ananasy, melony, dynie i papaje. Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się kabaczków, rzodkwi, buraków, rzep, brukwi, a także marchwi, selerów i kalarepy. Najczęściej z pracy nożami do carvingu powstają motywy roślinne, czasem są to rzeźby zwierzęce. Popularne są także zdobienia w postaci liści, kwiatów lub gałązek. Stworzenie pięknych kompozycji z owoców i warzyw wymaga pewnych umiejętności, wprawy oraz odpowiednich narzędzi. Przede wszystkim do zrobienia rzeźbień potrzebna jest cierpliwość.

RODZINNE WARSZTATY DEKOROWANIA POTRAW Z OKAZJI DNIA MATKI - zdjęcie 3

Rąbka tajemnicy związanej ze sztuką zdobienia potraw metodą carvingu, odsłonimy podczas "Rodzinnego warsztatu dekorowania potraw", na który zapraszamy dnia 27 maja 2019 roku do Gminnego Ośrodka Kultury w Radwanicach. Ze względu na ograniczona liczbę miejsc, na warsztaty obowiązują wcześniejsze zapisy do dnia 24 maja 2019 roku do godz. 14.00 (osobiście lub telefonicznie 76/8316 873). Warsztaty nieodpłatne.

Instruktorem prowadzącym będzie Pani Małgorzata Długosz - kierownik warsztatów szkolnych/zajęć praktycznych Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie.

RODZINNE WARSZTATY DEKOROWANIA POTRAW Z OKAZJI DNIA MATKI - zdjęcie 4