Pięknie wyrzeźbione metodą carvingu owoce i warzywa to prawdziwe dzieła sztuki! Techniki fantazyjnego rzeźbienia produktów spożywczych wywodzą się z Dalekiego Wschodu. Carving w krajach azjatycki znany jest już od co najmniej kilkuset lat.
Najlepszym materiałem do tworzenia rzeźbień są owoce egzotyczne. Są to m. in. wszelkiego rodzaju arbuzy, ananasy, melony, dynie i papaje. Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się kabaczków, rzodkwi, buraków, rzep, brukwi, a także marchwi, selerów i kalarepy. Najczęściej z pracy nożami do carvingu powstają motywy roślinne, czasem są to rzeźby zwierzęce. Popularne są także zdobienia w postaci liści, kwiatów lub gałązek. Stworzenie pięknych kompozycji z owoców i warzyw wymaga pewnych umiejętności, wprawy oraz odpowiednich narzędzi. Przede wszystkim do zrobienia rzeźbień potrzebna jest cierpliwość.
Rąbka tajemnicy związanej ze sztuką zdobienia potraw metodą carvingu, odsłonimy podczas "Rodzinnego warsztatu dekorowania potraw", na który zapraszamy dnia 27 maja 2019 roku do Gminnego Ośrodka Kultury w Radwanicach. Ze względu na ograniczona liczbę miejsc, na warsztaty obowiązują wcześniejsze zapisy do dnia 24 maja 2019 roku do godz. 14.00 (osobiście lub telefonicznie 76/8316 873). Warsztaty nieodpłatne.
Instruktorem prowadzącym będzie Pani Małgorzata Długosz - kierownik warsztatów szkolnych/zajęć praktycznych Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie.