Ułatwienia dostępu
Dnia 02.06.2019 r. Zespół Folklorystyczny „Swojacy” wziął udział w XVIII Dolnośląskim Przeglądzie Zespołów Folklorystycznych im. ks. Jana Dzierżona, który miał miejsce w Arboretum w Wojsławicach k. Niemczy.
W cudownej, ciepłej atmosferze i gorących promieniach słońca na scenie wystąpiło 26 zespołów z Dolnego Śląska.
Przegląd nie miał charakteru konkursowego, a każdy zespół po prezentacji swojego programu otrzymał z rąk organizatorów piękną statuetkę, dyplom oraz prezent.Honorowy Patronat nad Przeglądem objęli Starosta Dzierżoniowski oraz Burmistrz Miasta i Gminy Niemcza.
27 maja 2019 roku w Gminnym Ośrodku Kultury odbyły się "Rodzinne warsztaty dekorowania potraw z elementami carvingu". Prowadzący: Małgorzata Długosz - kierownik warsztatów szkolnych/zajęć praktycznych Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie, zapoznała uczestników ze sztuką przygotowywania kompozycji z warzyw. Ponieważ dekorowanie potraw wymaga nieco fantazji, ale też odpowiedniego sprzętu, więc zajęcia rozpoczęły się przeszkoleniem z wiedzy o narzędziach przydatnych do carvingu, zasad rzeźbienia i typologii metod.
Na warsztatach powstały serpentyny, koszyczki oraz różnego rodzaju kwiaty i liście wycięte z pomidorów, ogórków, cukinii oraz rzodkiewki. Ładnie podane choćby najprostsze potrawy, przyciągną wzrok i mile zaskoczą.
Podczas zajęć nie zabrakło również upominków dla mam oraz słodkiego poczęstunku dla wszystkich.
Pięknie wyrzeźbione metodą carvingu owoce i warzywa to prawdziwe dzieła sztuki! Techniki fantazyjnego rzeźbienia produktów spożywczych wywodzą się z Dalekiego Wschodu. Carving w krajach azjatycki znany jest już od co najmniej kilkuset lat.
Najlepszym materiałem do tworzenia rzeźbień są owoce egzotyczne. Są to m. in. wszelkiego rodzaju arbuzy, ananasy, melony, dynie i papaje. Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się kabaczków, rzodkwi, buraków, rzep, brukwi, a także marchwi, selerów i kalarepy. Najczęściej z pracy nożami do carvingu powstają motywy roślinne, czasem są to rzeźby zwierzęce. Popularne są także zdobienia w postaci liści, kwiatów lub gałązek. Stworzenie pięknych kompozycji z owoców i warzyw wymaga pewnych umiejętności, wprawy oraz odpowiednich narzędzi. Przede wszystkim do zrobienia rzeźbień potrzebna jest cierpliwość.
Rąbka tajemnicy związanej ze sztuką zdobienia potraw metodą carvingu, odsłonimy podczas "Rodzinnego warsztatu dekorowania potraw", na który zapraszamy dnia 27 maja 2019 roku do Gminnego Ośrodka Kultury w Radwanicach. Ze względu na ograniczona liczbę miejsc, na warsztaty obowiązują wcześniejsze zapisy do dnia 24 maja 2019 roku do godz. 14.00 (osobiście lub telefonicznie 76/8316 873). Warsztaty nieodpłatne.
Instruktorem prowadzącym będzie Pani Małgorzata Długosz - kierownik warsztatów szkolnych/zajęć praktycznych Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie.
Dnia 17 maja 2019 roku w Gminnych Ośrodku Kultury odbyły się warsztaty chóralne realizowane w ramach ogólnopolskiego projektu Akademia Chóralna - Śpiewająca Polska.
Akademia Chóralna to projekt, którego celem jest rozpowszechnienie śpiewu, jako powszechnego dobra, przez stworzenie spójnego programu rozwoju chórów – od przedszkola do zespołu zawodowego.
W warsztatach wziął udział Chór Szkoły Podstawowej "Rybałci" a poprowadził je Pan Andrzej Słowikowski, wieloletni nauczyciel, chórmistrz, specjalista w zakresie pracy z dziećmi i młodzieżą.
Chórzyści mieli możliwość poznać metody pracy rozwijające zarówno brzmienie głosu jak i technikę śpiewu chóralnego.
„Rybałci” przygotowują się do Regionalnego Konkursu Chórów Szkolnych, który odbędzie się we Wrocławiu dnia 4 czerwca 2019 roku.